Centro Prodh

Centro Prodh

Centro Prodh zet zich in voor het verbeteren van de leefomstandigheden van kwetsbare groepen in Mexico, die geconfronteerd worden met mensenrechtenschendingen. 

Terwijl verschillende Mexicaanse staatsorganen weigeren om de serieuze mensenrechtencrisis te erkennen en niet open staan voor aanbevelingen van organisaties of andere landen die hun zorgen uiten, blijft Centro Prodh mechanismen ontwikkelen voor een effectieve toegang tot de rechterlijke macht in een klimaat van geweld, corruptie en straffeloosheid. Centro Prodh heeft een eigen methodologie in het leven geroepen die gericht is op het aanbrengen van structurele veranderingen in Mexico. Deze methodologie is gebaseerd op inter- en multidisciplinaire strategieën die juridische processen proberen te verbeteren door te focussen op het perspectief en benodigdheden van slachtoffers. Het werk van Prodh heeft positieve effecten gehad in Mexico: zo heeft het bijgedragen aan juridische kaders die betrekking hebben op mensenrechten en processen voor schadevergoedingen van slachtoffers van mensenrechtenschendingen. Daarnaast heeft Prodh meer dan 10.000 mensenrechtenverdedigers getraind. Veel van deze mensenrechtenverdedigers hebben hun eigen lokale commissies opgericht en verdedigen mensenrechten in hun eigen vakgebied. De methodologie van Prodh probeert het Mexicaanse systeem efficiënter en effectiever te maken. Op die manier zou het bijdragen aan een vermindering van straffeloosheid, dat is uitgegroeid tot een aanhoudend probleem in zaken die betrekking hebben op mensenrechtenschendingen. Het werk van Prodh is zaakgericht en een unicum in Mexico.

---

Dit profiel is gebaseerd op de informatie uit het nominatieformulier.   

De ingenomen standpunten in deze bijdrage komen niet noodzakelijkerwijs overeen met de visie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.