Nominatie Mensenrechtentulp 2017 gestart

Vanaf vandaag staat de nominatie open voor de Mensenrechtentulp 2017. Tot en met 24 april kan iedereen een kandidaat voordragen. Het nominatieformulier vindt u hier.  

De Mensenrechtentulp is de mensenrechtenprijs van de Nederlandse regering. Rondom de internationale dag van de mensenrechten, 10 december, reikt de Minister van Buitenlandse Zaken de prijs en het bijbehorende bronzen beeldje van de Mensenrechtentulp uit aan de winnaar. ‘In een tijd waarin mensenrechten onder druk staan, is steun voor mensenrechtenverdedigers meer dan ooit belangrijk. Mensenrechtenverdedigers dragen dagelijks bij aan het verbeteren van de mensenrechtensituatie. Zij zijn helden’, aldus minister Koenders.

De Mensenrechtentulp wordt jaarlijks uitgereikt aan moedige organisaties of personen die op een vernieuwende manier de mensenrechten in de wereld bevorderen. Het doel is hun waardevolle werk bij een breed publiek onder de aandacht te brengen.  Buitenlandse Zaken werkt samen met Justice and Peace bij de selectie en ondersteuning van de winnaar.

De prijs heeft een waarde van 100.000 euro. Hiermee kan de winnaar zijn werk verder ontwikkelen en op een grotere schaal toepasbaar maken. Op die manier komt de prijs ten goede aan meer mensen, op zoveel mogelijk plaatsen.

In 2016 is de Mensenrechtentulp toegekend aan de Pakistaanse internetactiviste Nighat Dad. Dad maakt zich sterk voor digitale rechten en de bescherming van (jonge) vrouwen en gemarginaliseerde groepen op sociale media.

The bronze tulip-shaped award.