Stemming voor de Mensenrechtentulp 2016 is geopend

Vanaf vandaag kan iedereen stemmen op een van de 10 genomineerden voor de Mensenrechtentulp 2016. Kies hier tot en met 7 september een favoriet.

De nominatieronde heeft 91 inzendingen opgeleverd uit diverse regio's in de wereld. Hieruit zijn 10 kandidaten geselecteerd op wie nu gestemd kan worden.

De Mensenrechtentulp is een prijs voor mensenrechtenverdedigers die op innovatieve wijze werken. De prijs is bedoeld om mensenrechtenverdedigers  en organisaties te ondersteunen, hun werk zichtbaar te maken en om anderen te inspireren. Het Ministerie van Buitenlandse Zakenwerkt samen met Justice and Peace aan de selectie van genomineerden en ondersteuning van de uiteindelijke winnaar.

Op de internationale dag van de mensenrechten, 10 december, reikt minister Koenders (Buitenlandse Zaken) de prijs en het bijbehorende bronzen beeldje van de Mensenrechtentulp uit aan de winnaar. ‘Mensenrechtenverdedigers dragen bij aan het verbeteren van de mensenrechtensituatie in hun land en komen op voor gelijke rechten voor iedereen. Zij strijden vaak onder moeilijke en gevaarlijke omstandigheden, en worden veelal kritisch aanschouwd door hun eigen regering. Alle tien genomineerden doen heel belangrijk werk. Ik roep iedereen op om te gaan stemmen om te laten zien dat mensenrechtenverdedigers ertoe doen’, aldus minister Koenders.

De tien genomineerden zijn: Mwatana Organization for Human Rights (Jemen), Pierre Claver Mbonimpa (Burundi), Nighat Dad (Pakistan), El Nadim Centre (Egypte), Centro de Derechos Humanos de las Mujeres (Mexico), Native Community of Santa Clara de Uchunya (Peru), Centro Prodh (Mexico), Nguyen Quang A (Vietnam), Nahid Gabralla (Sudan) en Lade (Libanon). Uit de top 3, die door publieksstemming wordt bepaald, kiest minister Koenders de winnaar.

Aan de prijs is een geldbedrag van 100.000 euro gekoppeld. Hiermee kan de winnaar zijn werk uitbreiden zodat de prijs ten goede komt aan meer mensen, op zoveel mogelijk plaatsen.

De online stemronde duurt van maandag 29 augustus 12.00 uur tot en met woensdag 7 september 23.59 uur. 

Kandidaten Mensenrechtentulp 2016