Laatste zes kandidaten Mensenrechtentulp 2015 bekend

De zes overgebleven kandidaten voor de Mensenrechtentulp zijn bekend. De internationale jury onder voorzitterschap van Margaret Sekaggya, voormalig VN Speciaal Rapporteur voor de positie van mensenrechtenverdedigers, zal de laatste zes kandidaten nu gaan beoordelen.

Tijdens de publieke stemronde via www.humanrightstulip.nl zijn meer dan 108.000 stemmen uitgebracht. De drie publieksfavorieten zijn Phyoe Phyoe Aung (Birma/Myanmar), Maziar Bahari (Iran) en Azizullah Royesh (Afghanistan).

Vervolgens hebben NGO-partner Hivos en de mensenrechtenafdeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken drie kandidaten een wildcard toegekend. Daarbij is gelet op de kwaliteit van hun werk en de regionale en inhoudelijke spreiding van de top zes. De wildcards zijn voor IRA-Mauritania (Mauritanië), B’Tselem (Israël) en GENDERDOC-M (Moldavië).

De jury zal de minister van een advies voorzien. Hij kiest de uiteindelijke winnaar. Naast mevrouw Sekaggya zitten in de jury: Ales Bialiatski (Belarus/Wit-Rusland), Shahzad Ahmad (Pakistan), professor Nicola Jägers (Nederland) en Amira Yahyaoui (Tunesië).