De Mensenrechtentulp is een jaarlijkse prijs voor personen of organisaties die op een vernieuwende manier de mensenrechten in de wereld bevorderen.

De Mensenrechtentulp is sinds 2008 uitgereikt aan winnaars in diverse landen. Sinds 2013 ligt de focus van de prijs meer op het innovatieve karakter van de inzet voor mensenrechten. Het idee hierachter is dat mensenrechtenverdedigers van elkaar kunnen leren.

De award, een bronzen beeldje, in het gras.

Prijs Mensenrechtentulp

De prijs heeft een waarde van € 100.000. €75.000 om het werk uit te breiden en €25.000 voor training.  Hiermee kan de winnaar zijn idee verder ontwikkelen en op een grotere schaal toepasbaar maken. Op die manier komt de prijs ten goede aan meer mensen, op zoveel mogelijk plaatsen.

De winnaar ontvangt ook een bronzen beeldje in de vorm van een tulp. Dit is gemaakt door kunstenaarsduo Huub en Adelheid Kortekaas, inspirators van beelden en denkbeelden richting 'Universeel Mens en Wereldbeeld'.

Mensenrechtentulp 2015

In 2015 ging de Mensenrechtentulp naar IRA-Mauritania. IRA-Mauritania strijdt tegen slavernij, onder meer via hulp aan slachtoffers en protesten. De organisatie gebruikt het prijzengeld om de organisatie te professionaliseren en de werkzaamheden uit te breiden.

Mensenrechtentulp 2014

In 2014 ging de Mensenrechtentulp naar Mideast Youth. Deze organisatie bouwt online platforms om een stem te geven aan mensen die streven naar het verbeteren van de mensenrechten. Met het prijzengeld van afgelopen jaar bouwt Mideast Youth een nieuw platform dat door mensenrechtenverdedigers en hun organisaties kan worden gebruikt om informatie beter te presenteren, beter samen te werken en een groter publiek te bereiken.

Mensenrechtentulp 2013

In 2013 ging de Tulp naar Aahung. Deze Pakistaanse organisatie zet zich op een bijzondere manier in voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Zij richten zich op Pakistaanse jongeren en volwassenen. Aahung heeft met het prijzengeld van de Mensenrechtentulp nieuwe projecten kunnen ontwikkelen.