Mwatana Organization for Human Rights

Mwatana Organization for Human Rights

Mwatana documenteert schendingen volgens het internationaal recht door middel van nauwkeurig veldonderzoek en objectieve beschrijvingen van de gebeurtenissen om deze rechten te verdedigen en te bevorderen. 

Mwatana Organization for Human Rights, opgericht in april 2003, rapporteert onafhankelijk en onpartijdig en promoot mensenrechten in Jemen ten tijde van een gewelddadig intern conflict. De door Saoedi-Arabië geleide militaire interventie draagt daarnaast bij aan de grote humanitaire crisis en de verdere destabilisatie van het land. Gedwongen verdwijningen, buitengerechtelijke moorden, marteling en de aanvallen op burgers en civiele objecten (objecten die geen militair doelwit zijn) zijn in Jemen aan de orde van de dag.

Mwatana verricht (veld)onderzoek om op een accurate en objectieve manier verslag te kunnen doen van de gebeurtenissen in Jemen. Daarnaast geeft de organisatie juridische steun en behartigt het de belangen van slachtoffers in Jemen om te bewerkstelligen dat de slachtoffers gehoord worden en de verschrikkelijke situaties waarin slachtoffers verkeerden in de toekomst voorkomen kunnen worden. Ook gebruikt de organisatie verschillende social media kanalen om een groter publiek te informeren over de mensenrechtenschendingen in Jemen.

Ondanks de gevaarlijke en moeilijke omstandigheden blijft Mwatana strijden voor een verbetering van de mensenrechtensituatie in Jemen. De medewerkers zijn het slachtoffer van geweld, onrechtmatige arrestaties en ondervragingen. Daarnaast hebben de medewerkers ook te maken gehad met aanzetting tot haat, politiek gedreven intimidaties en doodsbedreigingen door verschillende partijen in het conflict.

---

Dit profiel is gebaseerd op de informatie uit het nominatieformulier.   

De ingenomen standpunten komen niet noodzakelijkerwijs overeen met de visie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.