Mirza Shahzad Akbar

Mirza Shahzad Akbar

Functie
Pakistan

Mirza Shahzad Akbar zet zich in voor de Pakistaanse burgers die slachtoffer zijn geworden van extreme mensenrechtenschendingen. Akbar versterkt de stemmen van de gemarginaliseerde groepen binnen de rechtbanken en publieke opinie en promoot systematische verandering door strategisch gebruik te maken van rechtszaken.

Als oprichter en directeur van de Foundation for Fundamental Rights werkt Akbar aan het bevorderen, beschermen en handhaven van grondrechten. Hij was de eerste advocaat ter plaatse die de bescherming van civiele drone slachtoffers op zich nam. Hij probeert hiermee de aandacht te trekken naar de overtredingen van Verenigde Staten tot het bombarderen van civiele gebieden.  Deze slachtoffers vertegenwoordigen enkele van de meest gemarginaliseerde gemeenschappen in de Pakistaanse samenleving en het is door zijn inzet dat een aantal van de afschuwelijkste excessen van de Amerikaanse ‘Oorlog op Terrorisme’ bekend zijn geworden. Met behulp van zijn stichting vecht Akbar verder tegen de praktijk van gedwongen verdwijningen door de Pakistaanse staat en zet hij zich in voor de afschaffing van de doodstraf in Pakistan, waarbij zaken van strategische betekenis worden gepromoot om systematische verandering te creëren. Tenslotte is Akbar betrokken bij andere mensenrechtenzaken van openbaar belang, waaronder kwesties zoals foltering, gender en landrechten.

Akbar creëert een klimaat waarin misdrijven worden blootgesteld, waar de daders verantwoordelijk worden gehouden en de slachtoffers de mogelijkheid wordt gegeven om hun verhaal te delen en schadevergoeding te vorderen. Hij bouwt de nodige druk op ter voorkoming van soortgelijke toekomstige misbruiken.

Dit profiel is gebaseerd op de informatie uit het nominatieformulier.   

De ingenomen standpunten komen niet noodzakelijkerwijs overeen met de visie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Links:

Website