Graciela Pérez Rodriguez

Graciela Pérez Rodriguez

Functie
Mexico

Graciela Pérez  Rodriguez wijdt haar leven aan de zoektocht naar verdwenen personen in Mexico. Ze heeft een burger initiatief opgezet om de waarheid te vinden en via deze wijze rechtvaardigheid op een vreedzame manier te bereiken.

Als medeoprichter van het project National Citizen Registry of Disappeared Persons, tracht Graciela Pérez Rodriguez het verzamelen van bewijsmateriaal van verdwenen personen te versterken. Verdwijningen worden onafhankelijk geanalyseerd en mogelijke patronen worden onderzocht. Graciela Pérez Rodriguez is sinds de verdwijning van haar dochter, broer en drie neven vier jaar en acht maanden geleden een zoektocht gestart naar haar eigen verdwenen familieleden. Daardoor is ze de afgelopen jaren in contact gekomen met honderden families die hetzelfde lot zijn begaan. In deze ingewikkelde socio-politieke context van straffeloosheid en corruptie tussen de overheid, politie, justitie en georganiseerde criminaliteit, heeft Graciela Pérez Rodriguez het initiatief genomen om een burgermechanisme op te zetten om de verdwijningen te onderzoeken. 

Graciela Pérez Rodriguez leidt de eerste burger DNA bio bank van familieleden van verdwenen personen. Ze werkt in een complexe sociaal-politieke omgeving, waarin angst voor verdwijningen een dagelijkse realiteit is. Tamaulipas wordt geteisterd door straffeloosheid en corruptie tussen de federale overheid, politieautoriteiten, justitie en criminele groepen. De federale overheid heeft in Tamaulipas meer dan 5,000 verdwenen personen geregistreerd. In het gehele land zijn meer dan 30,000 personen als vermist geregistreerd. Door haar werk zet Graciela Pérez Rodriguez belangrijke stappen in de richting naar aansprakelijkheid van de daders die achter de verdwijningen zitten.

Dit profiel is gebaseerd op de informatie uit het nominatieformulier.   

De ingenomen standpunten komen niet noodzakelijkerwijs overeen met de visie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Links:

Website

Video 1

Video 2