Centro de Derechos Humanos de las Mujeres

Centro de Derechos Humanos de las Mujeres

CEDEHM biedt vrouwen, kinderen en families van verdwenen personen steun in het toegang verkrijgen tot de rechtspraak en het verdedigen en van de mensenrechten in de Mexicaanse staat Chihuahua. 

The Centre for Human Rights of Women B.C (CEDEHM) is werkzaam in de Mexicaanse staat Chichuahua, die volgens de UNHCHR een van de meest gewelddadige en onstabiele plekken is om mensenrechten te verdedigen. Als een reactie op de geschiedenis van geweld tegen vrouwen en uitsluiting van vrouwen en meisjes is de CEDEHM opgericht in 2006. CEDEHM werkt aan de hand van vier thema’s: strategische rechtszaken, rechterlijke geletterdheid, psychotherapeutische zorg en het actief verdedigen van mensenrechten. CEDEHM streeft ernaar om slachtoffers emotioneel te versterken zodat zij (opnieuw) de leiding kunnen nemen over hun leven en hun juridische procedures. De stem van vrouwen en meisjes die slachtoffers zijn van Gender Based Violence speelt een grote rol binnen de organisatie. Daarnaast houdt de organisatie zich bezig met zaken van vermiste personen en biedt het pyschologsiche steun aan de families van deze personen.

De organisatie gebruikt theaterstukken, televisieprogramma’s, social media en verschillende digitale strategieën om zo een groot publiek te kunnen informeren over de mensenrechtenschendingen in Chihuahua.

CEDEHM en andere Mexicaanse mensenrechtenorganisaties zijn het slachtoffer geworden van lastercampagnes, aanvallen op het kantoor, bedreigingen en vermissingen. Daarnaast begeven mensenrechtenverdedigers zich in een kwetsbare positie aangezien ze zaken verdedigen die betrekking hebben op georganiseerde misdaad of daders van Gender Based Violence.  

---

Dit profiel is gebaseerd op de informatie uit het nominatieformulier.   

De ingenomen standpunten komen niet noodzakelijkerwijs overeen met de visie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.