Azza Soliman

Azza Soliman

Functie
Egypte

Azza Soliman is een Egyptische vrouwenrechtenverdediger en mensenrechtenadvocaat. Ze is daarnaast één van de pioniers van het islamitische feminisme in Egypte.

Azza Soliman heeft het Centre for Egyptian Women's Legal Assistance (CEWLA) opgericht om rechtsbijstand te verlenen aan vrouwen getroffen door geweld, misbruik of afkomstig zijn uit gemarginaliseerde gemeenschappen, zoals vluchtelingen of slachtoffers van mensenhandel.  De gespecialiseerde juridische hulpcentra van CEWLA bieden vrouwen gratis toegang tot rechtshulp en psychologische ondersteuning waardoor ze hun leven weer kunnen opbouwen. Azza Soliman zet zich met CEWLA ook in tegen vrouwenbesnijdenis, incest en kindhuwelijken.

Het belang van haar academische werk- en beleidsaanbevelingen wordt erkend, zelfs door wetgevers en verschillende religieuze leiders. Daarom kan Azza Soliman noodzakelijke debatten binnen de gemeenschap over deze gevoelige onderwerpen  stimuleren.

In de context van een toenemend restrictief beleid ten aanzien van het maatschappelijke middenveld, legt de nieuwe NGO-wet zware beperkingen op de activiteiten van maatschappelijke organisaties in Egypte. In dit politieke klimaat blijft Azza Soliman één van de meest kritische en vocale mensenrechtenverdedigers. De Egyptische overheid is een onderzoek tegen haar gestart als onderdeel van de zogenaamde  ‘Foreign Funding Case’, waarin een aantal bekende NGOs en mensenrechtenverdedigers wordt onderzocht. Als gevolg hiervan kreeg de mensenrechtenverdedigster een reisverbod opgelegd en zijn zowel haar persoonlijke tegoeden als die van haar advocatenkantoor bevroren. Azza Soliman kan een levenslange gevangenisstraf krijgen vanwege haar dappere mensenrechtenwerk. 

Dit profiel is gebaseerd op de informatie uit het nominatieformulier.   

De ingenomen standpunten komen niet noodzakelijkerwijs overeen met de visie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Links:

Facebook

Video