Angélica Choc

Angélica Choc

Functie
Guatemala

Angélica Choc maakt zich sterk voor de rechten van de inheemse bevolking van Guatamala. Ze strijdt voor gerechtigheid voor de inheemse vrouwen van Q’eqchi die slachtoffer zijn geworden van schendingen van hun fundamentele rechten.

Samen met haar gemeenschap, eist ze het recht op hun voorouderlijke land terug en protesteert ze luid tegen de Fenix-mijn, een van de grootste nikkelmijnen in het land. Ondanks de risico’s, heeft Angélica Choc zich sterk gemaakt tegen mensenrechtenschendingen en heeft ze zowel op nationaal als internationaal niveau voor rechtvaardigheid voor de moord op haar man, Adolfo Ich Charmán, gezocht.

Deze rechtszaak heeft zowel in een Guatemalaanse- en een Canadese rechtbank (Ontario) plaatsgevonden. Angélica Choc streeft ernaar om de straffeloosheid van de beveiligingsbewakers en de leden van de Nationale Burgerlijke Politie (PNC) voor de verkrachting van 11 vrouwen in januari 2007 te voorkomen. Haar voorbeeld geeft andere vrouwen uit haar regio de moed om de stilte te doorbreken, welke juridische processen zijn begonnen tegen hun verkrachters. Angélica Choc’s inzet is van belang voor de rechtvaardigheid in heel Guatemala, omdat dit het systeem test vanuit een lager, lokaal niveau. Met deze unieke manier van aanpak trekt ze de aandacht van de nationale én internationale gemeenschap naar het probleem van straffeloosheid.

Dit profiel is gebaseerd op de informatie uit het nominatieformulier.   

De ingenomen standpunten komen niet noodzakelijkerwijs overeen met de visie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Links:

Website