Mensenrechtentulp 2014 voor Mideast Youth

De Mensenrechtentulp 2014 is toegekend aan Mideast Youth. De Mensenrechtentulp is een jaarlijkse prijs van de Minister van Buitenlandse Zaken voor mensenrechtenverdedigers die zich op innovatieve wijze inzetten voor de mensenrechten. Minister Koenders reikt de prijs dinsdag 9 december uit. Namens de organisatie neemt oprichtster en directeur Esra’a Al Shafei de prijs in ontvangst. ‘De dramatische wereldwijde verslechtering van de naleving van mensenrechten vraagt om onconventionele bestrijding van schendingen. Daar blinkt Mideast Youth in uit’, aldus Koenders.

Mideast Youth bouwt online platforms om een stem te geven aan mensen die zich inzetten voor de mensenrechten. De platforms creëren een omgeving waar door (jonge) mensen kan worden gesproken over onderwerpen die taboe zijn in delen van het Midden-Oosten, zoals gelijke rechten van LGBT, gelijke rechten voor religieuze en etnische minderheden zoals Baha’i en Koerden en de bescherming van arbeidsmigranten die onder moeilijke omstandigheden leven in grote delen van het Midden-Oosten. De websites zijn toegankelijk en interactief, om te zorgen dat de boodschap niet alleen verteld, maar ook gehoord wordt.

Esra’a Al Shafei (1986) heeft Mideast Youth opgericht en is de directeur van de organisatie. Zij is een van de meest invloedrijke internetactivisten in de Arabische wereld. Al Shafei vecht voor een wereld zonder censuur door het internet te gebruiken als platform voor de vrijheid van meningsuiting en informatie. Ze is de stem van een nieuwe generatie die door middel van social media, design en muziek controversiële onderwerpen op de kaart zet.

De oprichter en directeur van Mideast Youth met het Tulpbeeldje.